spiritualiteit in onze cultuur en samenleving

30 jun 2022   |   19:30 – 20:30

In een lezing op donderdagavond 30 juni laat de Tilburgse theoloog Maaike de Haardt haar licht schijnen over Maria zoals theologen haar zien. De een is een groot fan van Maria, de ander is er nogal kritisch op. Maar, laat ze ook zien, in het volksgeloof trekt men zich niks aan van wat hooggeleerde dames en heren vinden. Daar is ze de ‘bekendste vrouw ter wereld’, aldus Maaike de Haardt.

De lezing begint om 19.30 uur, duurt ongeveer een uur en is gratis toegankelijk.

De lezing over de positie van Maria en haar verering wordt gegeven in het kader van de viering van het feit dat de Hasseltse Kapel vijftig jaar geleden is gerestaureerd. Dat betekende de redding van dit oudste monument van Tilburg. Tegenwoordig is de Hasseltse Kapel met 100.000 bezoekers per jaar de grootste trekpleister van Tilburg. Jong en oud en ook mensen van andere religies en culturen komen er een kaarsje opsteken en van de spirituele stilte genieten.

Als theoloog gaf Tilburgse Maaike de Haardt (1954) les aan de universiteiten van Tilburg en Nijmegen. In Tilburg richtte ze zich op feministische theologie en op religie en cultuur, in Nijmegen op religie en gender – de culturele uitdrukking van de verschillen in sekse. Hoewel gepensioneerd geeft deze specialiste nog af en toe een lezing, zoals op 30 juni in de Hasseltse Kapel. Waar theologen over Maria bekvechten, aldus Maaike de Haardt, hebben de gewone mensen lak aan al die dogma’s. Ze vereren haar gewoon als een sterke vrouw.

(foto: Nell Toemen)

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie