Pelgrimsbeurs met informatie-kramen en lezingen

25 maart 2022

In de Hasseltse Kapel en in het aangrenzende (voormalige) hotel Postelse Hoeve in Tilburg wordt op zondag 3 april een Pelgrimsbeurs gehouden. In de Hasseltse kapel worden door zes bekende schrijvers en specialisten lezingen over pelgrimeren gegeven. In de Postelse Hoeve presenteren zich vijftien pelgrimsoorden en in pelgrimeren gespecialiseerde uitgevers en reisorganisaties. Het voor Tilburg unieke evenement wordt gehouden tussen 11.00 uur en 16.30 uur en is gratis toegankelijk.

De Pelgrimsbeurs is een initiatief van de Hasseltse Kapel, een van de oudste bedevaartplaatsen van Brabant en met 100.000 bezoekers per jaar een populaire plek. Met deze activiteit wordt ingehaakt op de steeds toenemende belangstelling voor het maken van pelgrimstochten te voet, met de fiets, met de auto of in georganiseerd verband. De Pelgrimsbeurs voorziet in de behoefte om kennis te nemen van wat er tegenwoordig omtrent pelgrimeren zoal mogelijk is en gaande is.

Pelgrimeren zit sterk in de lift omdat mensen op zoek zijn naar andere vormen van spiritualiteit. Daarbij past pelgrimeren goed bij een andere trend, namelijk actief bezig zijn. Ook de belangstelling voor erfgoed en volksgeloof en volkscultuur speelt mee. Er komen steeds meer wandel- en fietsroutes, speciale reisaanbiedingen, kloosters en abdijen die er zich in specialiseren en niet te vergeten boeken. In 2019 organiseerde de Hasseltse kapel met succes een congres over de toekomst van het religieus erfgoed.

De reeks lezingen door schrijvers en pelgrimage-specialisten begint om 12.00 uur waarna steeds een voordracht van een halfuur wordt gegeven. Na elke lezing kunnen de toehoorders in gesprek gaan, vragen stellen en dergelijke. Een van de schrijvers is de bekende auteur Herman Vuijsje over pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Jasper van Deurzen vertelt samen met Nita van Bergen over ‘Ons Kloosterpad’, een vorig jaar geïntroduceerde pelgrimsroute langs twaalf kloosters en abdijen in Brabant. Henk Erinkveld komt met een verhaal over PeerkePad, het zeer populaire pelgrimspad van Wittem in Zuid-Limburg naar Peerke Donders in Tilburg-Noord. Volksdevotiespecialist Paul Spapens laat zien hoe in Brabant volksgeloof en volkscultuur een twee-eenheid vormen.

Ook de organisaties die zich op de pelgrimsmarkt in de Postelse Hoeve presenteren zijn zeer divers. Om een paar voorbeelden te geven: Uitgeverij Berne is present met een keur aan pelgrimageboeken over pelgrimeren in binnen- en buitenland. Het Huis voor de Pelgrim uit Maastricht laat de bezoekers kennismaken met het grote aanbod van pelgrimstochten- en reizen. Echt ook helemaal van deze tijd is de Sufi Trail, een bijzonder project van de zoon van een Turkse gastarbeider. In de door hem ontwikkelde voettochten rond de eeuwenoude pelgrimsplaatsen Heiloo en Egmond in Noord-Holland worden de deelnemers gevoed met spiritualiteit uit islam, christendom en soefisme. In Friesland is het Odulphuspad een schot in de roos, een langeafstandwandeling genoemd naar de Brabantse heilige Odulphus van Oirschot.

Het programma van de lezingen is hier te vinden.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie