Religie en Devotie

Vrijwel elk moment van de dag zoeken mensen Maria op. Daarom is de kapel elke dag geopend. 

De Hasseltse Kapel is eerst en vooral een devotiekapel. Hier staat Maria centraal. De moeder van Jezus biedt troost, bekommernis, bemoediging, dankbaarheid en blijdschap. Iedereen kan bij haar terecht. Vrijwel elk moment van de dag zoeken mensen Maria op. Daarom is de kapel elke dag geopend.  Dag en nacht branden er kaarsjes bij haar beeld. Een kaarsje opsteken hoort tot de rituelen van de kapel. In het boek in de kapel schrijven mensen vaak waarom ze de kapel bezoeken. Ze komen met vragen, willen hun zorgen delen of willen Maria ergens voor bedanken.

Het Mariabeeld

In de kapel is het Mariabeeld dé blikvanger. Het staat er vanaf 1796 en dateert uit de 18e eeuw. Het is vervaardigd in de stijl van de baroktijd en bestaat uit een borstbeeld van Maria met Jezuskind. De kapel is toegewijd aan Maria Visitatie. Dat is het bezoek dat de zwangere Maria bracht aan haar nicht Elisabeth, die eveneens in verwachting was.

De meimaand: devotie en traditie

In mei, de traditionele Mariamaand, is de Hasseltse Kapel een echte trekpleister. Tienduizenden mensen bezoeken in die maand de kapel. Ze komen met hele generaties, voor hun geloof èn voor de gezelligheid. Devotie en traditie gaan hand in hand. Dagelijks worden er honderden kaarsjes bij Maria aangestoken. En de traditie wil dat er ook een zak zoetigheid mee naar huis gaat, gevuld met ouderwets snoepgoed als stroopsoldaatjes, kattenspaauw en sjep.

In de meimaand zijn er elke zondagochtend vroege bedevaartmissen. Op Moederdag is er een viering in de open lucht.

Ook op de feestdagen van Maria is er altijd een viering in de kapel, tenzij deze feestdag op zondag valt.

2 februari 10.00 uur Maria Lichtmis
25 maart 10.00 uur Maria Boodschap
15 augustus 10.00 uur Maria Tenhemelopneming
8 september 10.00 uur Maria Geboorte
7 oktober 10.00 uur Maria O.L.V. van de Rozenkrans
8 december 10.00 uur Maria Onbevlekt Ontvangen

De Hasseltse Kapel biedt ook plaats andere religieuze plechtigheden. Zoals de Lichtjesprocessie in oktober, die andere Mariamaand. Daarnaast wordt de kapel veel gebruikt voor kerkelijke huwelijksplechtigheden en andere vieringen. Zowel voor katholieken als niet-katholieken

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie