Kunst en cultuur

Te weinig mensen weten wat een mooie ruimte voor muziek de Hasseltse Kapel is. 

De Hasseltse Kapel is ook in trek als cultureel centrum. De bijzondere sfeer en voortreffelijke akoestiek maken de kapel prima geschikt voor diverse culturele en sociale activiteiten. Door het jaar heen kunnen muziekliefhebbers kleinschalige, verrassende concerten bijwonen. Verder vinden er regelmatig andere culturele activiteiten plaats, zoals filmvertoningen en lezingen.

Klassieke Concertserie

Zo is er de Klassieke Concertserie. In een fantastische akoestiek, een fijne sfeer voor bijna-huis-concerten, intiem en kleinschalig, musici en gehoor dichtbij elkaar; vaak met gerenommeerde musici, die ook over hun muziek of oude instrumenten vertellen. Oude muziek uit dezelfde tijd als de kapel, ook Mozart of Beethoven, en ook nieuwe muziek door Tilburgse musici. Verstilde kamermuziek, solo-optredens, kleine ensembles die in een grote zaal minder goed klinken.
Voor het reserveren van kaartjes neemt u telefonisch of via email contact op met de beheerder.

Informatie over de concerten in de kapel krijgt u via een speciale nieuwsbrief. Ook daarvoor kunt u zich inschrijven.

Agenda

Huur kapel

Zelf een concert geven of een lezing houden?

De kapel is te huur voor concerten, lezingen of bijeenkomsten in de avonden. De kapel leent zich ook prima als expositieruimte van schilderijen of foto’s. Neem contact op met de beheerder.

Contact

Op ontdekkingstocht: kunst in en om de kapel

Van middeleeuws tot hedendaags, in en om de kapel vind je kunst uit verschillende tijden en van uiteenlopende stromingen. We nemen u mee op een kleine ontdekkingstocht.


Maria heeft meerdere mantels. Een daarvan is van Veronica Vaes uit 2017. In 2022, 50 jaar na de restauratie van de kapel, heeft Maria een nieuwe mantel gekregen, ontworpen en vervaardigd door Truus de Kanter. Op de foto draagt Maria deze mantel.

Links en rechts van het Mariabeeld hangen twee kasten met zilveren voorwerpen, ex-voto’s. Ze zijn geschonken door mensen die steun en genezing hebben gevraagd na een gebed tot Maria. Uit dankbaarheid hingen mensen vroeger ook overbodig geworden krukken in de kapel.

Achterin de kapel hangen ongeveer veertig votief-tegels, een andere vorm om Maria te danken.

In de kapel hangt ook prominent een beeld van Sint Jozef, de man van Maria. Jozef is afgebeeld als de zorgzame vader. Het beeld is uit de 18e eeuw. De maker is onbekend

Links vooraan bevindt zich een bronzen reliëf met de beeltenis van Mariavisitatie. Het beeld is in 1983 gemaakt door beeldhouwer Niel Steenbergen uit Oosterhout.

In de absis, links vooraan in de kapel, is een raam van gekleurd glas de macro- en microkosmos: het heelal tegenover de schelp in het zand. Dit raam is in 1992 gemaakt door Tine van de Weyer, een kunstenares uit Tilburg.

Minder abstract zijn de beelden in het park voor de kapel. Een geliefd beeld is de jonge Maria, gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Charles Vergouwen (1946-2019) en in 1998 geschonken door iemand die anoniem wil blijven.

Dichter bij de kapel staat de beeldengroep St. Anna te Drieën, met twee vrouwen en een kind. Het zijn Maria, haar moeder Anna en het kindje Jezus. Het beeld van kunstenaar Bart van Hoek (*1940) is een hommage aan alle grootmoeders. Oma’s, moeders en kinderen zijn een vertrouwd beeld bij  de kapel.

De stilte van de kapel krijgt ritme door het harde tikken van het oude uurwerk boven de toegangsdeur. Het bedient de wijzerplaat uit 1895 en het bronzen klokje met de datum 1536. De gelijkmatige monotonie draagt bij aan de sfeer waarin lichaam en geest tot rust komen.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie