Driekoningen naar Tilburg met ‘Vierde Geschenk’

20 november 2018

De Drie Koningen komen op zaterdag 5 januari 2019 naar Tilburg en ze brengen maar liefst vier geschenken mee. Behalve het traditionele goud, wierook en mirre hebben ze speciaal voor Tilburg speelgoed in hun bagage. Dat is het ‘Vierde Geschenk’. Het speelgoed is bestemd voor kinderen van arme ouders die geen geld hebben om hele mooie dingen voor hen te kopen. Het ‘Vierde Geschenk’ is een nieuwe activiteit in Tilburg om op een bijzondere manier iets te doen tegen de armoede. Bij het ‘Vierde Geschenk’ zijn drie bekende Tilburgse organisaties betrokken: de Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. De drie organisaties achter dit voor Tilburg belangrijke erfgoed trekken hier samen in op.

Volgens het verhaal van de Driekoningen waren het drie wijzen die op zoek gingen naar het kindje Jezus. Ze brachten ieder een geschenk mee: goud, wierook en mirre. Het Vierde Geschenk sluit daar bij aan; het is een geschenk van Tilburgse kinderen aan hun leeftijd- genootjes. Wat dit concept extra interessant maakt, is dat het verhaal van de Drie Koningen precies past binnen de multiculturele samenleving die Tilburg is. De Drie Koningen kwamen uit Afrika, Azië en Europa. Gericht op het vinden van het goede trokken ze samen op. Het ‘Vierde Geschenk’ komt op het volgende neer. Kinderen worden gevraagd een mooi stuk speelgoed uit hun collectie ter beschikking te stellen. Ze geven dit speelgoed via de organisatie van ‘Het Vierde Geschenk’ aan leeftijdgenootjes die het veel minder breed hebben. De organisatie van het ‘Vierde Geschenk’ hoopt zo honderden kinderen een mooi stuk speelgoed te kunnen bezorgen.

De Drie Koningen Caspar, Balthasar en Melchior komen op zaterdag 5 januari 2019 hoogst persoonlijk naar Tilburg om het speelgoed op te halen. Om 16.45 uur start bij de Heikese kerk een voorprogramma. Voor kinderen zijn er lampionnen te koop. Vanaf 17.00 uur trekken de koningen met groot gevolg en met veel kinderen en hun (groot-)ouders vanaf  de Heikesekerk door de binnenstad naar de Heuvelse kerk. Het zal een feestelijke stoet zijn op weg naar de Ster, met onder andere drie koningen op kamelen, een kleine kudde schapen, een kinderkoor en gemengd koor, een kleine en een grotere muziekgroep, en een rijtuig met daarin kinderen en cadeautjes. In de Heuvelse kerk wordt met verhalen en zang het Vierde Geschenk gevierd en om uiterlijk 19.00 uur wordt het evenement afgesloten. De stoet lijkt veel op de bekende Driekoningenoptocht die tot in het midden van de jaren ’60 in de Tilburgse binnenstad was te zien. (zie foto)

Een aanrader om te komen kijken!

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie