Geslaagde Moederdag

14 mei 2019

Al jaren is de tweede zondag van mei – Moederdag dus – de drukste dag van het jaar voor de kapel. Ook dit jaar kwamen zo’n 1.500 mensen, van jong tot oud, naar het Hasseltplein. De dag begon om 7.30 uur met een bedevaartmis, zoals iedere zondag in de meimaand. Zo’n veertig ‘vroege vogels’ namen deel aan deze viering. Zoals het traditie is geworden, vond om 11.00 uur in de open lucht de Moederdagmis plaats. Het weer werkte mee: de ochtend was nog wat aan de frisse kant, maar in de loop van de middag brak de zon door. Meer dan 200 personen zagen hoe pastoor Frank Lemmens voorging in deze bijzondere mis, die opgeluisterd werd met zang en muziek van het koor van de parochie Goirke. Speciale gasten waren de gildebroeders en gildezusters van het Gilde Sint Dionysius. Na afloop van de mis bracht hun vendelier een vendelgroet. Bestuurslid Ans Beerens: “We zijn erg blij met de komst van het gilde. De prachtig uitgedoste heren en dames brengen sfeer en geven elan aan het geheel.” Tijdens de viering droeg pastoor Lemmens het nieuwe kazuifel en werd voor het eerst een nieuwe geluidsinstallatie gebruikt. Kazuifel en geluidsinstallatie zijn geschonken door de stichting Vrienden van de Hasseltse Kapel.

Gedurende de middag kwamen veel mensen uit Tilburg en omgeving naar de kapel. Generatie op generatie krijgt dezelfde ‘boodschap’ mee: eerst een kaarsje aansteken en dan een snoepje kopen. Dat gebeurde op grote schaal: aan het eind van de middag brandden er tegelijk meer dan 3.000 kaarsjes in de kapel en was de temperatuur bij Maria opgelopen tot 32.5 graden. Ook bij de snoepkramen van Cruijssen en Van den Dries was het dringen geblazen. Niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders en grootouders stonden in rij voor zoetigheden. Wie zijn of haar geld liever besteedde aan meer blijvende artikelen, kon kiezen uit een groot assortiment devotionalia. Velen kochten een beschermengeltje, in de vorm van een sleutelhanger of op een handbeschilderde steen. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan de kapel.

Beheerder Matt Luysterburg – voor wie dit de eerste meimaand is – kijkt tevreden terug: “Het was een lange, drukke en vermoeiende dag. Maar als ik zie hoeveel mensen naar de kapel komen en hoe zij in het park elkaar ontmoeten, dan geeft dat een heel voldaan gevoel. Dit zijn de momenten waar op ik weet waar ik het voor doe. De kapel heeft nog altijd betekenis voor de Tilburgers en vervult ook in deze tijd nog een belangrijke sociale rol.”

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie