Presentatie boek

23 mei 2019

‘Maria, de moeder van iedereen’. Dit is de titel van een nieuw boek van Paul Spapens. In deze reisgids neemt hij de lezer mee naar negen Mariapelgrimsplaatsen in Nederland en daarbij Moresnet en Scherpenheuvel in België en Kevelaer in Duitsland. Een van de hoofdstukken gaat over de Hasseltse kapel. Het boek is op donderdagavond 23 mei om 20.00 uur gepresenteerd in de Hasseltse kapel.

Paul Spapens is als publicist gespecialiseerd in volksdevotie met veel boeken over dit onderwerp op zijn naam. Het als een reisgids uitgegeven boek bevat ook twee fietsroutes langs religieus erfgoed. Een van deze routes begint bij de Hasseltse kapel. Er staan tientallen mooie foto’s in.

Het 192 pagina’s tellende boek ‘Maria, de moeder van iedereen’ kost 16,90 euro. Het is te bestellen bij elke boekhandel in Nederland en bij de uitgever Berne Media, www.berneboek.com.

Met het boek haakt Paul Spapens in op de groeiende belangstelling voor pelgrimsplaatsen in het algemeen en Mariapelgrimsoorden in het bijzonder. Terwijl de ontkerkelijking steeds maar doorgaat, trekken Mariapelgrimsplaatsen juist steeds meer bezoekers. Dat past in het beeld van de populariteit van Mariakapelletjes, een onderwerp waar Paul Spapens meerdere boeken over heeft gepubliceerd. Hij schreef ook over heiligen, volksgeloof (en bijgeloof), rituelen en pelgrimeren.

Verrassend aan ‘Maria, de moeder van iedereen’ is dat de Mariapelgrimsoorden beslist niet alleen in Noord-Brabant en Limburg moeten worden gezocht. Zo is Heiloo in Noord-Holland het grootste Mariaoord van Nederland. Heel bijzonder is de Mariapelgrimsplaats in Warfhuizen in Groningen. Ver weg van de bewoonde wereld, midden in het vlakke land van Groningen, wordt ‘De Bedroefde Moeder van Warfhuizen’ beheerd door de enige kluizenaar van Nederland.

Met veel gevoel voor opmerkelijke details neemt Paul Spapens de lezer mee naar onder meer Klein Lourdes (het enige in zijn soort in Nederland) in het Limburgse Tienray, de enige bedevaartplaats van Drenthe en de curieuze Maria met de Inktpot in Aardenburg in Zeeuws Vlaanderen. Scherpenheuvel en Kevelaer danken hun bestaan voor een niet onbelangrijk deel aan de komst van Nederlandse pelgrims, niet in de laatste plaats de Tilburgers.

Als groot fietsliefhebber weet Paul Spapens dat veel mensen graag even afstappen bij een Mariakapelletje om er een kaarsje op te steken. Daarom ontwikkelde hij voor ‘Maria, de moeder van iedereen’ twee fietsroutes. Hij stippelde eerder tientallen van deze routes uit. Beide routes in het boek bevatten veel interessante informatie over het religieus erfgoed en de volksdevotie die men onderweg tegenkomt.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie