Congres Toekomst Kapellen

20 augustus 2019

In de Hasseltse Kapel in Tilburg wordt op donderdag 12 september 2019 een congres gehouden voor beheerders en/of eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden in Brabant. Het doel is samen te onderzoeken hoe dit voor Brabant zo belangrijk religieus erfgoed nu en in de toekomst behouden kan blijven. Het congres met als titel De toekomst van de Mariadevotie in Brabant begint om 10.00 uur en eindigt om uiterlijk 15.00 uur. Aan het congres kunnen maximaal 75 personen deelnemen. Opgeven is daarom noodzakelijk en kan via activiteiten@hasseltsekapel.nl. De organisatie is in handen van de Hasseltse Kapel.

Brabant is rijk gezegend met honderden kapellen en een behoorlijk aantal pelgrimsoorden. De beheerders/eigenaren stellen alles in het werk om ze zowel materieel als immaterieel hun bezit in prima staat te houden. De kapellen en de pelgrimsoorden trekken nog steeds veel bezoekers. Soms lijken ze wel populairder dan ooit. Maar er zijn ook serieuze zorgen: Hoe worden deze kroonjuwelen van de volksdevotie in stand gehouden? Wie draagt er straks zorg voor? Hoe blijven in de toekomst mensen naar de kapellen en de pelgrimsoorden komen? Hoe blijven die in de belangstelling staan? Blijft de rol en betekenis dezelfde? Of moet meer aansluiting worden gezocht met de sterk veranderde samenleving? Al deze vragen komen aan bod tijdens voordrachten en lezingen door specialisten op het gebied van het materiële en immateriële volksgeloof, gebouwen, subsidies en dergelijke. Na afloop wordt een aanzet gegeven tot een structurele samenwerking tussen beheerders en eigenaren van kapellen en pelgrimsoorden. De bedoeling is samen sterk te zijn in het behoud van dit erfgoed in Brabant.

Deelname aan het congres is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Deelnemers krijgen de lunch en een boekje met de teksten van de lezingen aangeboden.

Downloads: programma congresflyer congres

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie