Congres: Samenwerking bevorderen

13 september 2019

Voor het behoud van de rijke cultuur van kapellen en pelgrimsoorden in Brabant is meer samenwerking nodig. Deze tijdens een congres op donderdag 12 september 2019 in de Hasseltse kapel in Tilburg herhaaldelijk uitgesproken wens is als finale van deze studiedag concreet gemaakt met de oprichting van een Stichting Brabantse Kapellen en Pelgrimsoorden. Beheerders en eigenaren van dit religieus erfgoed en andere geïnteresseerden en betrokkenen werden opgeroepen zich bij deze nieuwe organisatie aan te sluiten en mee te ondersteunen.

De stichting in oprichting kreeg al meteen belangrijke hulp toegezegd van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg. Voorzitter Matheu Bemelmans was een van de sprekers op dit door de Hasseltse Kapel georganiseerd congres. De Limburgse stichting, die al 65 jaar bestaat, dient als voorbeeld voor de Stichting Brabantse Kapellen en Pelgrimsoorden.

Het congres over de toekomst van (Maria)kapellen en pelgrimsoorden in Brabant was georganiseerd naar aanleiding van het feit dat Tilburg 65 jaar geleden onder bescherming van Maria werd geplaatst. Dat gebeurde tijdens een grote plechtigheid in en bij de Hasseltse Kapel. Zowel de opzet, als de gastvrijheid en met name de inhoud van de lezingen ontlokten veel positieve reacties bij de aanwezigen.

De sprekers, onder meer uit Vlaanderen en van de Tilburg University, behandelden een zeer gevarieerd palet aan onderwerpen gerelateerd aan het erfgoed van kapellen en pelgrimsoorden. Uit de vele voorbeelden kwam naar voren dat het bezoek aan kapellen en pelgrimsoorden en de verering van Maria overal toeneemt. Overal ook worden door de beheerders en eigenaren nieuwe en vernieuwende initiatieven genomen om dit eeuwenoud erfgoed een plaats te geven in de huidige multiculturele en multireligieuze samenleving. Kapellen en pelgrimsoorden blijken een zeer vitaal erfgoed.

Het blijkt dat velen bereidheid zijn om van elkaar te leren, elkaar te helpen en samen te werken. Dat alles moet de nieuwe stichting gaan behartigen. Een aantal plannen van de nieuwe organisatie: kennisuitwisseling, een website, een nieuwsbrief, een qr-code bij alle kapellen en pelgrimsoorden, wegen zoeken om jeugd en jongeren bij het erfgoed te betrekken en samenwerking met andere partijen.

Omroep Tilburg maakte de volgende reportage.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie