Alternatieve Meimaand

24 april 2020

Een van de tradities in Tilburg in de meimaand is een bezoekje aan de Hasseltse Kapel. Elk jaar weer komen duizenden mensen, jong en oud, naar de kapel om er even te bidden, om er een kaarsje op te steken of zo maar voor een rustmoment. En om snoepjes te kopen.

Anders dan anders

Dit jaar gaat het bij de Hasseltse Kapel in de meimaand allemaal anders dan gebruikelijk. De beheerder van de kapel, Matt Luysterburg, zegt hierover: “We willen heel graag open blijven, zodat we mensen de kans geven om in de meimaand een kaarsje aan te steken bij Maria. We merken dat daar ook in deze onzekere tijden veel behoefte aan is. Om open te kunnen zijn, hebben we wel ieders medewerking nodig.”

In de maand mei is de kapel elke dag open van 9.00 tot 20.00 uur. Maatregelen moeten de 1,5 meter afstand waarborgen. Zo is er een verplichte looproute in de kapel met een gescheiden in- en uitgang, mogen er maar maximaal acht mensen tegelijk in de kapel en is er een zeer beperkt aantal stoelen. Luysterburg: “Onder normale omstandigheden vinden we het heel fijn als mensen in de kapel zitten, maar nu gaat dat niet. We hopen ook dat mensen nu niet met de hele familie naar de kapel komen, maar hooguit met z’n tweeën.”

Alle meimaandactiviteiten komen te vervallen: geen snoepkramen, geen openingsviering, geen openluchtmis op Moederdag, geen Rozenhoedje-bidden en geen optredens van koren en zanggroepen.

Kaarsjes voor kracht

De kapel biedt een alternatief aan mensen die graag een kaarsje bij Maria willen opsteken, maar liever niet zelf naar de kapel komen. Zij kunnen een kaarsje online bestellen. Een kaarsje dat zes uur brandt, kost 1 euro. De prijs van een noveenkaars, die negen dagen non-stop brandt, bedraagt 6 euro. Het geld mag worden overgemaakt op bankrekeningnummer NL39RABO0191230391 ten name van Stichting Beheer Hasseltse Kapel. De beheerder steekt iedere ochtend namens de aanvragers de kaarsjes aan. Op die manier brandt er toch een kaars bij Maria. Op onze website staat hierover meer informatie.

Toch snoep

Veel kapelbezoekers komen in de maand mei natuurlijk ook voor de snoepkramen, waar allerlei soorten snoep te koop is. Ook ouderwets snoep, zoals de in kermisstad Tilburg altijd populaire ‘lèksteele’, schuimblokken, stroopsoldaatjes, trekdrop en kaneelkussentjes. Vanwege de corona-epidemie staan er dit jaar geen snoepkramen bij de kapel. Desondanks kan er tóch snoep worden gekocht. De exploitanten van de snoepkramen, de familie Van den Dries en de firma Cruijssen, bieden alternatieven.

De familie Van den Dries heeft een eigen bezorgdienst in het leven geroepen, voor inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Goirle. Op de website www.snoepkes.nl staat hoe dit werkt. Wie bij de familie Van den Dries snoep bestelt, kan desgewenst ook kaarsen van de Hasseltse Kapel thuisbezorgd krijgen.

De firma Cruijssen heeft speciaal een afhaaladres ingericht aan het Textielplein. Hun aanbod staat op de website www.heeltilburg.com.

Zo zijn er nog voldoende mogelijkheden om alle tradities van de meimaand in ere te houden.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie