Petitie voor Hasseltplein beschermd stadsgezicht

03 februari 2021

In Tilburg is een petitie gestart om het historische Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren. Deze wens leeft al veel langer, maar is actueel geworden door nieuwe plannen in de directe omgeving en plannen die in de nabije toekomst gaan spelen. Hierdoor komt dit kwetsbare gebied dat al tientallen jaren in de verdrukking is, op een ontoelaatbare manier nóg meer onder druk te staan.

Het eeuwenoude Hasseltplein heeft de structuur van een zogeheten Frankische Driehoek. Rondom dit plein staan zes rijksmonumenten. Een daarvan is de Hasseltse Kapel. Dit Maria-bedevaartsoord is vijf eeuwen oud en is een van de populairste pelgrimsoorden van Nederland. Zowel deze kapel als het Hasseltplein dragen bij aan de identiteit van Tilburg.

Als het befaamde Gallische dorpje uit de verhalen van Asterix en Obelix heeft het Hasseltplein steeds stand gehouden tegen een enorme verstedelijking in de buurt. Het plan om het aangrenzende hotel Postelse Hoeve te verbouwen tot een wooncomplex voor studenten heeft drie samenwerkende organisaties doen besluiten om een petitie te starten om van het Hasseltplein een beschermd stadsgezicht te maken.

Het wooncomplex gaat nóg meer druk zetten op het plein en overschrijdt een grens die nog toelaatbaar wordt geacht om dit unieke historisch erfgoed te behouden. In de nabije toekomst staat er nog veel meer te gebeuren. Voor bouwen etc. in een beschermd stadsgezicht gelden andere regels. Daardoor kan het historisch karakter beter worden gewaarborgd. Tilburg kent al twee beschermde stadsgezichten: de stadskern en het Wilhelminapark/Goirkestraat.

De initiatiefnemers hopen met deze petitie het Tilburgse gemeentebestuur te bewegen het Hasseltplein als beschermd stadsgezicht aan te wijzen. Iedereen kan daarbij helpen door deze petitie te ondertekenen.

Teken de petitie hier.

Adres

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00u tot 19.00u

Beheer

Voor vragen over vieringen, activiteiten en dagelijks beheer:

06 8128 3807 / 013-4681089 of beheerder@hasseltsekapel.nl

inschrijven voor de algemene nieuwsbrief of die voor de concertserie